Z6_PPGAHG800PED30Q3BHCBHB1C95
Z7_PPGAHG800PED30Q3BHCBHB1CP1

Усложнена зимна обстановка

Дата на публикуване: 15.06.2021
Последна актуализация: 15.06.2021

 Безопасно поведение при снежни виелици, заледявания и лавини

СНЕЖНИ ВИЕЛИЦИ И ЗАЛЕДЯВАНИЯ

СНЕЖНИТЕ ВИЕЛИЦИ и ЗАЛЕДЯВАНИЯТА са често явление за нашата страна. Характерни са за декември и януари, но могат да се проявят и през останалите зимни месеци. Снежните бури и заледявания довеждат до разрушаване на въздушните комуникации, блокиране на пътищата и е възможно да поставят в рискова ситуация живота на много хора.

ТРЯБВА ДА СЕ ИМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНИТЕ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА:

 • Преди да тръгнем на път е необходимо да се проверим каква е метеорологичната прогноза. При обявен код за опасни явления е добре да се отложи пътуването, ако не е належащо. Част от пътищата може да бъдат затворени поради снегонавявания.
 • Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Необходимо е да предвидим топло облекло, подходящи обувки, ръкавици, вода и няколко сандвича.
 • Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, заредете автомобила си с повече гориво отколкото ви е необходимо за пътуването, с въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
 • Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство. Шофирайте бавно и внимателно, когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета.
 • Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
 • Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби чрез телефон 112. Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично.
 • При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи.
 • Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани. При измръзвания се налага транспортиране на пострадалите до болничното заведение.
 • Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни паркинги и мотели. По време на път следете за обстановката по радиото и ако обстановката се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.
 • В населените места се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби. При бедствено положение следете указанията по радиото.
 • Когато трябва да се придвижвате пеша, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по-далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са Ви предписани от лекар и топли напитки.
 • Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици и др.
 • Не злоупотребявайте със сигналите до телефон 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане.

ЛАВИНИ

Лавините са най-сериозните опасности във високопланинските райони. Те възникват най-често по склоновете със специфичен наклон и неравна повърхност. Напомнят на гигантски водопад, а скоростта на снежните маси може да надхвърли 300 км. в час. Лавинната снежна вълна е в състояние да помете всичко по пътя си.

В ПЛАНИНАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ СПАЗВАТ НЯКОИ ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ:

 • Преди тръгване на излет в планината трябва да се събере информация за състоянието на снежната покривка и особено за вятъра. Запознаването с метеорологичната обстановка и с прогнозите е задължително условие. Ако има вероятност за лавинна опасност, отложете излета.
 • При мъгла има по-голяма вероятност за попадане в лавина, дори на места, където при ясно време това може да се избегне.
 • Тръгнете на поход с опитен водач-планинар. Водачът на групата трябва да съобщи точния маршрут на близки, хижари и на Планинската спасителна служба.
 • Излизането в планината сам е равно на самоубийство. Дори най-малкото нещастие може да причини смърт. Не проявявайте излишна смелост. Поведението на групата трябва да е подчинено на правилата за сигурност.
 • Спазвайте указанията на водача на групата и наложената от него дисциплина. Той преценява условията и взема решения, които са задължителни за всички.
 • Ако има съмнение, че сте попаднали в лавинообразен район, променете маршрута или своевременно се върнете на изходния пункт.
 • Всеки член на групата подбира дрехи, обувки, лавинен шнур, ски и щеки, които могат да се използват при възникване на лавина.
 • Задължително е да се носят допълнително дрехи, които могат да помогнат при евентуално измокряне или преохлаждане на тялото.

Източник: Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"